Välkommen till Andelsägarbolagets blogg.

Här kommer vi berätta om aktuella händelser som berör det som vi på Andelsägarbolaget brinner för och dagligen arbetar med nämligen att utveckla bostadsområden i Sverige genom Delägarboende.

Vill du lämna tips och synpunkter eller kommenterar så gör gärna det

Välkommen!

Henrik Friman, VD

torsdag 15 mars 2018

Konferens i Botkyrka


Ebba Östlin KS ordförande i Botkyrka kommun och
Stefan Aydin,reg. fastighetsmäklare i Botkyrka

















I går besökte jag en konferens om socialt hållbart byggande. Konferensen hölls på Subtopia Alby i Botkyrka. Subtopia är en fantastisk anläggning för konferens och det verkar vara bra puls där. Dessutom har man tydligen väldigt goda luncher. Värt ett besök!

Botkyrka är en plats där man håller hög profil i många frågor och runt om i landet är man inte förvånad över att testområdet för Andelsägande just blev där.

Temat på konferensen var "Dags för socialt hållbart byggande".
Hållbarhetskonferenser är ju något som dagligen förekommer och det pratas mycket om det hållbara samhället och målen för Agenda 2030. Ordet hållbarhet måste vara starkt på väg upp i listorna över mest använda ord och det är ju positivt, förutsatt att människor också agerar hållbart.

För oss som sedan 10 år just fokusera på att skapa hållbara förortsområden i landet slås man av hur många talar mer om vad än hur. Bristen på konkreta åtgärder är påtaglig.

Visst är bilden i media om förorterna betydligt mer negativ än den man möts av när man besöker miljonprogramsområden och talar med människor. Det är trots det flera saker som är oroväckande och som måste hanteras
Bostadssegregationen är påtaglig och det går inte blunda för att spiralen går åt fel håll. Polisen klassar 61 områden i landet som utsatta och av dessa 23 områden som "särskilt utsatta".

Eva Nilsson-Lundmark & Ingvar Nilsson
"Utanförskapets omfattning i cirka 200 stadsdelar i landet är betydande och växer av egen kraft. Det berör direkt de cirka 500.000 människor som bor där, men övriga 94 procent av befolkningen indirekt. Detta leder inte bara till stora kostnader utan riskerar också att slita sönder hela vår välfärdsmodell. Om vi inget gör blir det bara värre och värre. Utvecklingen är självaccelererande”.

Att vända en negativ spiral kräver många konkreta åtgärder men vår övertygelse är att om inte människor i området känner att man är delaktig och blir inbjuden på riktigt så vänder det inte.
Delägarboende är en pusselbit som tillsammans med andra åtgärder måste genomföras.

Man kan alltid vara politiskt korrekt och säga att vi ska bygga bostadsrätter där hyresrätten är dominerande. Visst kan det vara en dellösning men man glömmer då en del effekter som kan vara negativa. Man skapar segmentering i området med risk och det blir ett "vi och dom". Flyttar hushåll som vill äga till bostadsrätten tappar fastighetsbolaget en värdefull hyresgäst som då inte investerar sitt kapital så det kommer fastigheten och kvarboende hyresgäster tillgodo. Möjligheten att finansiera hållbar upprustning genom hyreshöjning blir då svårare och man tvingas göra minimala åtgärder i fastigheterna.
Miljonprogrammen förbrukar normalt mycket energi och behovet av klimatåtgärder måste hanteras när man nu ska upprusta byggnaderna. Eftersom alla kostnader i princip måste finansieras genom hyreshöjningar blir effekten att man avstår åtgärden för att hålla nere hyreshöjningen.
Många fastighetsbolag är därför inne på att genomföra så lite som möjligt vid renovering. Man funderar då på hur detta bidrar till att nå FN:s klimatmål - troligen väldigt lite.
Det är ca 150 000 lägenheter som bara i allmännyttan ska renoveras kommande 10 år. Hyggligt viktigt att göra rätt och hållbart!

Man vet idag att ca 30-50% av människor i miljonprogramsområden vill kunna äga sitt boende.
Om man menar allvar med att lyssna på människor och deras preferenser så är det ju "tjänstefel" att inte ta tillvara på denna kraft och möjlighet.
Med Delägarboende säljer man till boende och får då in kapital till att upprusta fastigheterna och med en för hyresgästerna rimlig hyreshöjning. Dessutom minskar man bostadssegregationen och uppnår den viktiga trapphusintegrationen.
Detta är för oss konkreta åtgärder för social hållbarhet

När man ska utveckla hållbara bostadsområden måste man få med de boende på riktigt annars fortsätter en negativ utveckling, Det är nu rätt tid att agera och jag hoppas och tror att beslutsfattare förstår att konsumentmakt är något man måste förhålla sig till över tiden.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar