Välkommen till Andelsägarbolagets blogg.

Här kommer vi berätta om aktuella händelser som berör det som vi på Andelsägarbolaget brinner för och dagligen arbetar med nämligen att utveckla bostadsområden i Sverige genom Delägarboende.

Vill du lämna tips och synpunkter eller kommenterar så gör gärna det

Välkommen!

Henrik Friman, VD

söndag 21 oktober 2018

Älskade allmännyttan

Denna vecka kommer det att ske demonstrationer mot att man planerar att ombilda hyresrätter i ytterområden.
I Stockholm är det en politisk överenskommelse som ligger bakom när allianspartierna och MP gjort upp om den politiska inriktningen för Stockholm under mandatperioden. Den innebär möjlighet till ombildning till bostadsrätt i Stockholms ytterområden. Detta innebär faktisk en försäljning av fastigheter och att kvarvarande hyresgäster får bostadsrättsföreningen som hyresvärd och inte allmännyttan som tidigare. Det skapar ofta osäkerhet för de som inte vill eller kan köpa och jag har full förståelse för detta eftersom bostaden betyder så mycket och också utgör en stor kostnadspost. Allt som rör boendet är därför en fråga som berör oss alla och inte minst när stora förändringar diskuteras.
De allmännyttiga bolagen har nöjda kunder och professionell förvaltning. Man kan dock inte bortse från att en betydande del av de hyresgäster som bor i hyrestäta ytterområden vill äga sitt boende och att mer blandade områden måste skapas. Många boende vill ta större ansvar och känna mer delaktighet och för många är ägandet en del i integrationen.
I Göteborg har det kommunala Bostadsbolaget valt en annan väg för att möjliggöra ett mer blandat bestånd. Där avser man att i stället genomför ett första projekt med Delägarboende.
Delägarboende har utvecklats speciellt för att fungera i denna typ av områden, varför?

  • Allmännyttan är kvar, man säljer bara andelar till de boende som vill och kan äga
  • Det krävs inte majoritet för ombildning - ca 20-30% kan äga och resten hyra.
  • De som inte köper får heller ingen förändring och har kvar fastighetsbolaget som förvaltare
  • De som köper ansvarar för lägenheten medan fastighetsbolaget sköter fastigheten i övrigt. Man slipper således föreningsarbetet och förvaltningsansvaret för de ofta stora fastigheterna med förestående renoveringsbehov.
Delägarboende ger trygghet och skapar hållbara bostadsområden.
Det är alltså betydande skillnad på hur man säljer från allmännyttan för att skapa mer blandande och hållbara bostadsområden.
Politiker kan nu göra ett viktigt val
Sälja ut allmännyttan eller sälja in den till de boende.


Denna vecka kommer Andelsägarbolaget medverka på en hållbarhetskonferens i Stockholm. Då kommer vi berätta mer om hur hållbarhet i miljonprogrammet kan skapas - på riktigt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar